Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachový oddíl v Hostinném vznikl v roce 1946 a řadí se ke třem nejstarším oddílům ve městě.

 Hrací a tréninkovou místnost máme v Národním domě,kde je o nás velice dobře postaráno a přáli bychom si, aby tento stav byl pokud možno trvalý. Čtvrtky jsou naším tréninkovým dnem. Od 15 hodin probíhá zájmový kroužek žáků a od 19 hodin večerní trénink přístupný všem zájemcům. V mistrovských soutěžích jednotlivců zaznamenal největší úspěch Petr Buchar v roce 1997,kdy jsme pořádali v Hostinném okresní přebor. Za účasti nejsilnějších hráčů okresu vybojoval titul regionálního přeborníka a zúčastnil se mistrovství Čech.

Po reorganizaci se pravidelně účastníme přeborů Královéhradeckého šachového svazu. Nejlepším umístěním minulé sezóny bylo sedmé místo Jaroslava Janáka v B – turnaji, což značí i trochu ústup z pozic minulých let. Dalšími úspěchy jsme se mohli pochlubit v oblasti korespondenčního šachu Josef Kulhánek zvítězil v evropském mezinárodním turnaji I. třídy. V roce 1978 mělo Hostinné, jako jediné město v tehdejší ČSSR, ve finále Mistrovství ČSSR dorostu dva zástupce, kteří vybojovali druhé a páté místo.

Z akcí propagačně sportovních vzpomeňme v roce 1982 zájezd do Pilníková k simultánce s mezinárodním velmistrem Miroslavem Filipem. V Hostinném jsme pořádali simultánku v roce 1994 s mezinárodní mistryní Janou Maškovou.

V roce 1996, při oslavách 50.let sportu v Hostinném, přijal pozvání k sehrání simultánky mezinárodní mistr a bývalý reprezentant v korespondenčním šachu Josef Nun.

V roce 1997 sehrál simultánku v Hostinném dnes již mezinárodní velmistr Leonid Vološin.

Do Hostinného přijeli hráči z poloviny republiky na turnaje k narozeninám Františka Šoulavého - klíčové postavy začátků sportu ve městě, a také k rapid turnaji u příležitosti oslav 50. let sportu v Hostinném. Klenotem, takřka rodinným stříbrem, je pořádání nejstaršího bleskového turnaje jednotlivců v naší republice. Velikonoční jako Memoriál Františka Šoulavého . Odchovanci se dobře zapojili do soutěží dospělých. Následovalo období,kdy nebyl na školách zájem o šachy. Pauza byla dlouhá, nyní již žáci opět navštěvují šachový kroužek. V současné době tj. v roce 2008 má Šachový klub problém s hráči není dostatek mladých a aktívních hráčů, ale  zato máme pěkné prostředí a zázemí v Národním Domě.

V roce 2007 to bylo 100 let od narození zakladatele našeho  šachového oddílu a v roce 2008 je to 10 let od jeho úmrtí.