Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jánské lázně 2016-Open- report

14. 5. 2016

               Jánské lázně 2016- OPEN-Reportáž

          3. 5. 2016 byl v Janských lázních v Penzionu Protěž zahájen již 15. ročník – Krajského přeboru jednotlivců KHSS. Silnější hráči si zvolili hrát KPJ a my slabší jsme se v máčkli do OPEN. Z Tatranu jsme letos podnikli doslova invazi, neb se nás přihlásilo 6 hráčů, a když nás navíc doplnili i pánové Buchar s Kovářem, jenž v Hostinném také žíjí, ale své šachové umění předvádějí jinde, není se co divit, že jsem do Jánek jezdili třemi auty. Měl jsem trochu obavu, abychom si z turnaje neudělali Hostinnský přebor. Petr Buchar s Láďou Kovářem patřili samozřejmě mezi hlavní aspiranty na poháry a my ostatní jsme si jeli hlavně zahrát a pobrat nějaké zkušenosti, mladí si navíc chtěli trochu vylepšit elo.

          1-kolo již trochu poodkrylo, na co kdo máme. Petr Buchar bezpečně vyhrál, Martin CH. překvapil budoucího třetího muže turnaje Milana  Burdiláka a získal s ním cennou remízu. Překvapivě Láďa K. remizoval, Kuba prohrál s trutnovskou jedničkou. Láďa H. nedal šanci našemu benjamínkovi v sestavě – Adamovi T. Ke mně (MJ)byl letos los shovívavější, když mi oproti loňsku postavil do cesty jen Jakuba Moulika(1231), s nímž mám silně pozitivní bilanci a znovu jsem zase vyhrál. 2-kolo postavilo proti sobě Láďu Kováře s Martinem Chárou, oba spolu sehráli nesčetně partií na tréninku, ale zde se projevila letitá Láďova vyhranost a bral bod, stejně dobře se vedlo Petrovi i mě, kdy jsem snad poprvé na takovém turnaji chytil soupeři dámu. Půlku pobral i Tomáš Kalocsai, netušíc, že to byl začátek jeho skvělé série. Nakonec absolvoval celý turnaj se 4 body a stal se tak třetím nejlepším hráčem z Hostinného. V předposledním kole porazil dokonce Láďu Hainiše.

           3-kolo bylo bodově pro hostinnské asi nejúspěšnější, Martin Ch. si připsal první výhru v turnaji, stejně tak se dařilo i Adamu T.-ten ještě ve čtvrtém kole přidal půl bod s Moulikem a nakonec obsadil nepopulární poslední místo,měl smůlu,že nedostal žádný bod zadarmo- všechno si musil uhrát. Kuba Ciler dostal bod zadarmo- protože byl lichým hráčem a nadšený z toho nebyl. No a mě se opět podařilo v turnaji přehrát prvního nasazeného – tentokrát Petra Buchara a touto výhrou jsem se usadil na delší čas na 1. místě. Ve 4-kole jsem svou čtvrtou výhrou (tentokrát nad D. Dadokem) stvrdil prozatímní vedení v soutěži. Kovář se nechal přechytračit Milanem Burdilákem (ten byl vůbec nejčastějším soupeřem hostinských hráčů, utkal se celkem s pěti a pobral od nich 3 body), ve 4 kole byli ještě vítězní Láďa Hainiš, Tomáš Kalocsai a Petr Buchar.

           Čtvrteční večer končil 5-kolem a Láďa Kovář v něm znamenal poslední bod v turnaji. V dalších dvou kolech si připsal dvě porážka a na poslední zápas již odmítl přijet. Turnaj ukončil 3,5body na 25_místě . Já a mladíci jsme si připsali po půlkách – Láďa Hainiš a Martin Ch prohráli. V 6-kole naopak dokázal Martin Ch, že šachy ještě nezapomněl a porazil našeho nováčka Adama. Tato výhra jej tak nakopla, že ještě dokázal pobrat ve zbytku dvě remízy – díky čemuž zaznamenal svůj nejlepší výsledek v turnaji -33 místo. Péťa narazil na stejného soupeře jako já v 5 kole – talentovaného Davida Zvolenského – dokázal s ním také remizovat. Já (MJ) jsem po tuhém boji urval půlku s Burdilákem.

           V 7-kole se již lámal chleba o celkovém pořadí, Petr Buchar mě díky výhře nad Burdilákem přeskočil v tabulce. Já snad i díky narůstající únavě jsem na K. Jukla nebyl schopen nic vymyslet a bral s ním jen remízu. Láďa Hainiš v dalším bratrovražedné oddílovém  duelu prohrál s Tomášem K.. Láďa vůbec měl štěstí na tyto bratrovražedné souboje, v posledním kole se ještě utkal s Martinem CH (remíza), celkem sehrál čtyři se skoré 2,5 bodu. Láďa Kovář měl smůlu,že narazil na skálu – další talentovaný mladík-jménem RET ADAM JOSEF, o kterém v budoucnu asi ještě hodně uslyšíme. Právě po této porážce byl Láďa silně znechucen svou hrou a v turnaji skončil.

            Finálové 8-kolo již jen potvrdilo Petrovu výhru v turnaji, ke které mu stačila pohodová remíza, protože já jsem si také vylámal zuby na RETu ADAMu JOSEFovi a zaznamenal jsem tak svou první prohru v turnaji. Toto mě samozřejmě stálo pódiové umístění a celkově jsem skončil na 5-místě, byl to samozřejmě můj nejlepší výsledek za celá léta, co jezdím do Jánských lázní a na začátku turnaje bych jej bral všemi deseti, ale po prvních čtyřech výhrách jsem pošilhával mnohem výš. Skvělý výsledek na svém první OPENu zaznamenali Jakub Ciler a Tomáš Kalocsai, který byl dokonce druhým nejlepším hráčem Tatranu.

20160503_192234.jpgimg_20160508_101609.jpg20160504_095811.jpg20160504_100236.jpgimg_20160508_101641.jpg