Jdi na obsah Jdi na menu
 


1kolo > ŠK AD Jičin G - TJ Tatran Hostinné A : 3 - 2 == TJ Nová Paka - TJ Tatran Hostinné B : 3,5 - 1,5

17. 10. 2016

vystrizek1.png

 

 

vystrizek2.png

 

 

 

  

     

      V neděli konečně vstoupily naše šachové oddíly do nové sezony 2016/17. Poprvé v tomto století jsme vyslali do zápasů dvě družstva. Ambiciózně poskládané „A“ jelo na horkou půdu do Jičína a bohužel nekompletní „B“ do Nové Paky. Novopačtí nenechali nic náhodě a proti našemu záložnímu týmu postavili ofenzívní sestavu v čele s Petrem Duscynskim. Přesto se naším borcům podařilo na prvních dvou šachovnicích získat 1,5 bodu. O to více mrzí dvě neobsazené šachovnice. Celkový stav zápasu TJ Nová Paka – Tatran Hostinné B: 3,5 – 1,5 

         Bohužel porážku utrpělo i naše „A“. Tomášovi se podařilo sehnat na hostování zajímavá jména s vysokým elem a tím tak vzbudit u soupeřů patřičný respekt. Také první slova Milana Kříže z Jičína byla, jestli s námi přijela ta dvoutisícovka. Musil jsem jej zklamat s tím, že mu bude muset stačit moje maličkost. Přesto dle rozložení sil jsme měli být spíše mírnými favority my. Na 2. šachovnici to také začal Honza Míl potvrzovat svou hrou, když poměrně rychle získal střelce za dva pěchy a dál zle dotíral na dámském křídle svého mladého jmenovce. Ve 28. tahu se Jan Saidl po další ztrátě pěšce vzdal. Mezitím se však stačil ještě rychle domluvit na remíze Láďa Sukup s Martinem Kašíkem a stav byl tedy po hodině hry 0,5 : 1,5 pro nás.

        Já už jsem v té době stál hodně podezřele, když jsem dovolil soupeři otevřít h - sloupec. Láďa Kříž na mě vyrukoval s dámským gambitem (čigurinův systém) – natrénoval si to přehráváním Carlsnových partií – jak se mi později přiznal. Bílý král tedy rezignoval na rošádu a na h-sloupec umístil těžkou přesilu v podobě dvou věží. Viděl jsem to za sebe velice bledě a uklidňoval mě jen pohled na dvě zbývající šachovnice, kde jsme opticky stáli lépe, a má porážka by nemusela míti fatální následky. To jsem ale neviděl, že Martin Chára již hraje bleskovku. Já jsem se pokusil ještě v partii o poslední zoufalé vzepětí, ale po výměně dam a ztrátě kvality, jež byla vynucená, jsem rezignoval. Stav 1,5 : 1,5.

        Zanedlouho se na remíze dohodl i Martin Chára, který stál proti Janu Rýdlovi pozičně lépe, ale na hodinách mu zbývaly jen 2 minuty do praporku. Stav 2 : 2

        Za tohoto stavu se mě přišel Honza Rain – nová posila ze Dvora Králového – zeptat zda má přijmout remízu, jež je mu nabídnuta. Zhodnotil jsem, že Honza má 2krát více času než jeho soupeř a pozičně stojí také lépe než zdejší kapitán Otto Zákoucký. Navíc proč se spokojovat s málem, když je ještě šance na výhru. Zapomněl jsem, jak nás Otta loni vypekl, když Martin Chára také stál proti němu lépe, remízu jsme také nechtěli přijmout a nakonec jsme nezískali z té partie ani bod. Jdeme si s Martinem a p. Křížem udělat v klidu kávu a pohodlně se v salonku bavíme, zatímco na 3. šachovnici se stala katastrofa. Otta potrestal Honzovu pasivnější hru a spojeným útokem, jezdce, věže a dámy jej připravil o černou dámu a bylo po partii. Konečný výsledek 3 : 2.

20161016_095806.jpg20161016_093410.jpg20161016_095821.jpg20161016_093340.jpg