Jdi na obsah Jdi na menu
 


TJ Hostinné A 4 - 1 TJ Hostinné B 6.11.

6. 11. 2016
TJ Hostinné A   TJ Hostinné B
Jindřišek Martin ( K) 1690 1 - 0 1515 Ulman Tomáš ( K)
Chára Martin ( ZK) 1398 1 - 0 1546 Svoboda Jiří ( ZK)
Hainiš Ladislav 1526 ½ - ½ 1391 Matras Vojtěch ( H)
Sukup Ladislav 1442 ½ - ½ 1000 Svoboda Štěpán
Ciler Jakub 1288 1 - 0 1239 Novotný Jiří
  4 : 1  

       Neděle 6. listopadu vzejde do dějin hostinského šachu, poněvadž se střetli v domácím prostředí oba jeho zástupci a jelikož se oba týmy takřka obešly bez cizí pomoci - tedy až na Vojtěcha Matrase v „B“. Jednalo se vskutku o bratrovražedný souboj.

      Na první šachovnici jsem se tedy utkal já (Martin Jin.) s naším předsedou Tomášem. Los určil, jako domácí Hostinné A. Díky čemuž jsem se v letošní sezoně poprvé potkal s bílými figurami a použil jsem na Toma své oblíbené zahájení tahem pěšce na d4. Ten mi odpověděl pěšcem na d5 – v hlavě se mi rozezněly v tu chvíli varovné zvonky, neboť podobnou variantu na mě vyzkoušel o našem vánočním turnaji a já to projel. Tentokrát jsem zvolil jiný postupový diagram vývinu svých figur a vyplatilo se. V 10. tahu jsem získal na soupeři střelce a po dalším stupňování tlaku i věž. Tomáš již neshledal důvod dále v této partii pokračovat a podal mi ruku. Stav 1 - 0 .

Druhý bod „A“ přinesl Jakub Ciler na 5. šachovnici, když ve velice svižně hrající partii s Jirkou Novotným, se po půlhodině hry oba dostali do koncovky 2věží a 5pěšců. Kuba měl věže mnohem aktivněji postavené a podařilo se mu vyzobávat černé pěšce. Následně dotáhl svého a-pěšce na 7 řadu a Jirka se vzdal. Stav 2 - 0 .

       Na zbylých šachovnicích se hrálo podstatně vyrovnaněji. To dokumentovali i hráči na 4. šachovnici, kde se potkali za domácí Láďa Sukup a za hosty mladík Štěpán Svoboda. Láďa měl sice lépe vyvinuté figury, ale asi pod dojmem našeho náskoku se již nechtěl více namáhat a sám nabídl Štěpánovi remízu a ten ji přijal. Stav 2 ½ - ½ .

       Na 3. šachovnici se proti sobě postavili Láďa Hainiš a hostující Vojtěch Matras. Vojtěchovi se podařilo v 1. kole získat cenný skalp v podobě vítězství nad Jaroslavem Mackem z Nové Paky a tak si jistě na zápas s Láďou Hainišem věřil. Láďa zase má povětšinou všechna zahájení zmáknutá, a když již udělá chybu, je to spíše ve střední hře. Proto jejich vzájemné oťukávání na šachovnici k ničemu nevedlo a po výměně většiny figur se shodli na remíze. Stav 3 - 1.

      To na 2. šachovnici se hrálo mnohem ostřeji. Utkali se zde za domácí Martin Chára s Jirkou Svobodou. Martinovi se podařilo díky aktivnější hře ovládnout dámské křídlo a získat na svou stranu výhodu jednoho pěšce v poli. Později získal i navíc střelce a domácí „A“ další bod do statistiky. Konečný výsledek 4 - 1 .