Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachový klub Jičín D 2½ -2½ TJ Tatran Hostinné

8. 12. 2019
Šachový klub Jičín D   TJ Tatran Hostinné
Kříž Milan ZK 1659 1 - 0 1651 Matras Vojtěch
Flora Tomáš 1765 ½ - ½ 1629 Jindřišek Martin H
Zákoucký Otto K 1600 0 - 1 1630 Ulman Tomáš K
Jakubec Vít 1239 1 - 0 1557 Ciler Jakub ZK
Kordík Jan 1042 0 - 1 1475 Matiko Jan
  -  

       K druhému venkovní zápasu jsme vyjeli do pohádkového města Jičína, známého postavami Václava Čtvrtníčka - Manky a loupežníka Rumcajse. Domácí nás také loni oloupili o body, což jsme jim chtěli samozřejmě vrátit, ale člověk míní šachovnice mění. Jičínští nastoupili v téměř totožné sestavě, pouze na 5. stole dali prostor nováčkovi Janu Kordíkovi. To my jsme sestavu obměnili dokonce na třech postech.

      Průběh zajímavého zápasu předestřel výsledek na 2. šachovnici, kde jsem se po létech opět potkal s Tomášem Florou. Ač maje bílé figury, díky zvolené variantě Pircové obrany, byl na koni spíše domácí hráč. Prvních deset tahů odehrál tak rychle, že nejenže nic neztratil, ale díky časové bonifikaci, svůj základní čas vylepšil o dvě minuty. Teprve poté se hra začala časově vyrovnávat. Pozičně to bylo také takové nijaké na obou stranách a tak, když mi přišla v 21. tahu nabídka na remízu – vzal jsem ji. Pro zajímavost – zjistil jsem, že všechny mé duely v minulosti s p. Florou, vždycky skončili remízou. Stav ½ : ½.

    Nedlouho po mě ukončil vítězně partii dvou Honzíku na 5. šachovnici ten náš. V duelu generací nedal svému mladičkému soupeři žádnou šanci. Do koncovky mu ponechal jen dva pěšce a dámu, přičemž sám si postavil druhou. Plus měl k dobru jezdce a tři pěšce. To už opravdu bylo nehratelné.  Vedeme ½ : 1 ½.

     Domácím se však podařilo výsledkově otočit vývoj zápasu díky dvěma výhrám na 1 a 4. šachovnici. Nejprve na 1. stole si s Vojtou nepěkně pohrál Milan Kříž, kdy mu Nimičově indické nepovolil ani rošádu a ve 22 tahu mu dokonce černopolým střelcem chytil dámu viz foto. Druhá výhra šla za dalším domácím talentem Víťou Jakubcem. V loni na naší půdě porazil začínajícího Matyáše a v neděli Kubu, přičemž Kuba(bílé) si v partii vůbec nevedl špatně. V Královském gambitu si vytvořil útočnou pozici, z nichž si do koncovky přinesl pěšce navíc. Oba hráči si však ponechali krom pěšců i dámy. Bohužel zde se projevila řekněme mladická drzost jičínského borce, který se svou dámou doslova vyšachoval bílého krále, posbíral důležité pěchy a po výměně dam si králem pohlídal cestu pro pěšce do proměny. Připsal si tím již třetí výhru v řadě. Stav 2 ½ : 1 ½

     Konečný verdikt přišel na 3. šachovnici, kde svedli napínavý souboj oba kapitáni. Tomáš se i s černými figurami od počátku tlačil do útoku. Získal tím dokonce výhodu kvality. Posléze se však situace obrátila  a p. Zákoucký přešel do tvrdého protiútoku, obětoval dokonce koně a černému králi hrozil mat nebo věčný šach. Tomáš však nalezl asi jediné možné řešení a obětí f- pěšce získal ústupové pole. V koncovce si pak díky převaze dvou věží proti jedné pohlídal postup a- pěšce do dámy a tím stanovil konečný výsledek na 2 ½: 2 ½.

   Po dvou jasných výhrách jsme pro změnu zaznamenali druhou remízu v řadě, nechci domýšlet jaká řada nám ještě chybí smiley

img_20191208_105141.jpgimg_20191208_104516.jpgimg_20191208_121806.jpgimg_20191208_121815.jpg