Jdi na obsah Jdi na menu
 


TJ Nová Paka 2½ -2½ TJ Tatran Hostinné

19. 1. 2020
TJ Nová Paka   TJ Tatran Hostinné
Macek Jaroslav 1745 1 - 0 1629 Jindřišek Martin H
Kobrle Karel K 1617 1 - 0 1561 Mareš Štěpán H
Vágenknecht Jan 1558 0 - 1 1618 Ulman Tomáš K
Tichý Jaroslav H 1401 0 - 1 1556 Ciler Jakub ZK
Kobrle Jaromír 1426 ½ - ½ 1269 Svoboda Štěpán

     V 6. kole Okresního přeboru-B jsme zavítali na půdu mužstva TJ Nová Paka. Byl to tabulkově souboj 4 z 5 a tak se dal očekávat vyrovnaný souboj, ke kterému taktéž došlo. Ale ještě předtím jsme se museli, těsně před odjezdem, popasovat s náhlou změnou v sestavě, kdy se nám omluvil Vojta – 1.šachovnice. Z tohoto důvodu došlo k posunu hráčů na 2 a 3 prkně směrem nahoru – takže veškerá příprava :-( .

Domácí nás přivítali v místním Domově dětí a mládeže poněkud nepatřičně s cigaretou v ústech, ale úsměvem , a s již postavenými figurkami, což né všude bývá zvykem. A jak se vlastně hrálo. První body si smírně rozdělili již po necelých dvou hodinách hry na 5. šachovnici Štěpán(černé) a Jaromír Kobrle. Oba mladíci přesto stihli odehrát 30 tahů. Jejich hra se víceméně odvíjela na dámském křídle, kde provedli menší čistku mezi pěšci, ale bez výraznějšího efektu pro jednu či druhou stranu. ½ : ½

Jako druhý jsem skončil bohužel já na 1. šachovnici, kde jsem se nechal přehrát od p.Macka. Po francouzském zahájení, kdy jsem dle mého stal s černými lépe. Podcenil jsem, ale následnou postupnou kumulaci soupeřových figur na královském křídle. Přesto dle Fritze jsem dlouho držel absolutní rovinu, smrtelné pro mě bylo ve 27. tahu „posílení“ pozice věží namísto bělopolým střelcem, jenž by bez problému vykryl soupeřův útok, z něhož vzešla vítězná kombinace – vidlička na dámu a krále. 1 ½ : ½ pro domácí.

Následně však přišel obrat v náš prospěch. Nejprve na 4. šachovnici využil soupeřovi časové tísně Kuba(bílé). V zahájení si otevřel f-sloupec, čímž si rychle otevřel prostor pro útok na soupeřovu malou rošádu. Jeho protihráč se sice dlouho bránil, ale stálo jej to doslova všechen čas určený ke hře. Dokonce posledních deset tahů hrál jen díky časovým bonifikacím, a i ty mu nakonec došli. Naopak zbytečně natahovanou partii zažil Tomáš na 3. šachovnici, kde rozehrál se svým protihráčem p.Wageknechtem španělku. Od prvopočátku se snažil o aktivní hru, díky čemuž si vypracoval ve střední hře výhodu volného c-pěšce. V závěru, kdy již oba měli na ploše jen pěšce a po jedné lehké figuře, to byla výhoda dost zásadní. Tomáš si postupně došel pro dvě dámy, poněvadž jednu mu obětí své poslední figury uzmul protihráč, jenž ještě několik dlouhých minut nesportovně pokračoval ve hře se samotným krále. Stav 1 ½ : 2½

Nedlouho po Tomášovi skončil též svůj smolný souboj s domácím kapitánem p. Kobrlem st. Štěpán(bílé) na 2.šachovnici. Téměř do 40. tahu byl jejich zápas zcela vyrovnaný, do závěru si oba přinesli D, V, 2J (Kobrle J a S) a 6p. Zároveň však oba chtěli vyhrát. První zaútočil Štěpán, jenže na zkušeného matadora si nepřišel, nejenže si ten pokryl bezpečně veškeré hrozby, ale sám si připravil jedovatý matový protiúder v podobě dámy a věže na bílého krále. Štěpán, ale ještě zabojoval, ale stálo jej to spoustu materiálu. Do koncovky šel jen s J a 3p, oproti V, J a 3p, ale nakonec uznal porážku. Konečný výsledek 2 ½ - 2 ½.

3.jpgimg_20200119_100654.jpg

7.jpg

6.jpgimg_20200119_100705.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář