Jdi na obsah Jdi na menu
 


TJ Tatran Hostinné - ŠK Sobotka B: 3½ - 1½

15. 12. 2021

         V neděli 12.12.21 jsem si mohl po třech kolech znovu zahrát Okresní přebor za Tatran Hostinné. Shodou okolností to byl přímý souboj o třetí místo se Sobotkou “B“.

        Oba týmy nastoupily téměř v nejsilnější možné sestavě. Na 1. šachovnici se tak střetli Štěpán M. s p. Hlavatým. Šachy jsou jedním z mála sportů, jenž se dají hrát aktivně i v pokročilém věku, toto byl i případ tohoto duelu, Štěpán, byť byl tím mladším hráčem, dokázal v Grunfeldově indické svého zkušenějšího protivníka – p.Hlavatého přehrát. Ve střední hře sice získal výhodu pěšce, ale v samotném závěru rozhodla především jeho odvaha nebát se podpořit svůj útok králem, kdy jím napadl bez skrupulí na 5. řadě poslední soupeřovu věž a jezdce zároveň. Ztrátě figury již nešlo zabránit a p. Hlavatý se vzdal. Vedeme 1 : 0

      Navýšení stavu se podařilo záhy díky výsledku na 3. šachovnici, kde jsem překvapil já p.Dudka v Holandské obraně, nejprve ziskem d-pěšce a v závěru, kdy soupeř vsadili vše na útok i ziskem jezdce s naprosto vyhranou koncovkou. Stav 2 : 0.

     Třetí bod přidal jako správný kapitán i Tomáš na 2. šachovnici. V Rétiho hře přetlačil p. Patočku, pro něhož to byla po třech výhrách druhá porážka v soutěži. Pozice vypadala po celou dobu vyrovnaně, ale do koncovky si Tomáš ponechal vedle 5p,V, S a J oproti 5p, V a 2S. Obzvláště jezdec se ukázal jako rozhodující faktor na šachovnici, díky němuž získal Tom i pěšcovou převahu a následně i kýžený bod. Stav 3 : 0.

    Za již rozhodnutého stavu se dohrávaly poslední dvě partie na 4. a 5. šachovnici. Na 5. stole se v Ruské hře do sebe pustili Kuba s p. Čerychem. Oba hráli pozorně a za celou dobu se nikomu nepodařilo druhého nijak zaskočit. A v samotném závěru, kdy proti sobě stáli je králové a 6 pěšců na každé straně, nabídka remízy nedala na sebe dlouho čekat. Stav 3 ½: ½

   To na 4. šachovnici sehráli oba aktéři Vojta M.(černé) s hostujícím kapitánem p. Rejmanem velmi zajímavou a poučnou partii. V Dámském gambitu nejprve vytvořili pěšcovou blokádu, za kterou dostal Vojta několikráte nabídku na remízu, nicméně ji nepřijal a pokračoval ke své škodě dál. Postupem času vykrystalizovala na šachovnici pozice, kdy měli Vojtovi černé figurky naoko materiální převahu 4p /2p a oba po hráči po 1V. Ve finále však musela býti bílá věž obětována za volného pěšce do dámy a zbylé 3 pěšci to již proti samotné věži nedaly.

     Konečný výsledek 3 ½ :1 ½ nás do konce roku posunul na průběžné 3 místo v tabulce.

img_20211212_093943.jpgimg_20211212_115023.jpgimg_20211212_114247.jpgimg_20211212_094010.jpg