Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachový oddíl TJ Dvůr Králové n/L – TJ Tatran Hostinné: 3 ½ - 4 ½

18. 10. 2022

tab.png

          Už uplynulo 15 let, kdy Hostinné naposledy hrálo Krajskou soutěž. V sezoně 2007/8 Tatran skončil na posledním místě a sestoupil. V té době hrála v základní sestavě řada vrchlabských hráčů, po jejichž odchodu, již neměl Tatran takovou kvalitu, aby se do KS vrátil. To by se nestalo ani letos, ale dostali jsme nabídku, kterou jsme přijali. Mužstvo byl posíleno hráči z Jičína, Trutnova, Dvora..., navíc samotná domácí členská základna se nebývale rozrostla, takže jen hrát Regionální přebor by byla škoda.

          Los nám pro 1. kolo přisoudil TJ Dvůr králové, kam jsme odjeli se základní sestavou. Favorit zápasu byl jasný, vždyť Dvůr loni skončil na 2. místě v KS. Domácí oproti loňsku mírně obměnili sestavu. Na 1. šachovnici tak nastoupil Marek Č. proti Ivě P., která v neděli potvrdila, že je její elo někde jinde, než se uvádí, ale postupně:

          Začátek pro nás nevypadal moc optimisticky, nejprve přišli dvě prohry na 3 a 8. šachovnici, k tomu Tomáš na 7. stole proti Roumenovi přepálil útok a ztratil jezdce. Prozatímní stav 2:0 pro domácí doznal jistých korekcí po výsledcích na 4 a 5. šachovnici, kde jsme oba já i Vojta nedokázali najít recept na soupeřovu hru a remizovali jsme. 3:1 

          Karta se však začala obracet. Nejprve zabodoval Karel bílými na 6. stole, od střední hry vedl už o dva pěšce nad Rostislavem S... Tuto výhodu si udržel až koncovky dvou různobarevných S a 4p/2p. Přesto přesná hra černými by vedla k remíze, domácí hráč se bohužel dopustil chyby a zablokoval si střelce viz diagram. Následovala remíza na 2. šachovnici, kde oba aktéři – Jaroslav Š. i Petr B. hráli mnohem klidněji a duel v Birdově zahájení ukončili podáním si ruky po 17 tazích. 3,5: 2,5

            Jako poslední se dohrávala partie na 1. šachovnici, hra zde již přešla do ostré bleskové koncovky viz diagram, kde oba aktéři měli okolo 2 minut na hodinách. Remízu nikdo nechtěl. Iva vyměnila jednu V za S a pěšce a zkušeně šla s králem podpořit útok. Pozice začala být pro ni čím dál lepší, čas pro oba o minutu ostřejší. Markovi nakonec praporek spadl.

       Celkový výsledek 1. zápasu v KS tak pro nás dopadl velmi lichotivě 3,5: 4,5 z pohledu domácích.

karl.pngivy.png
iva.png

 

 

 

img_20221016_090406.jpg