Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perličky z krajského přeboru jednotlivců v blesku

14. 4. 2009

Perličky z krajského přeboru jednotlivců v blesku 2009

Už 53. ročník Velikonočního bleskového turnaje v Hostinném, Memoriálu Františka Šoulavého, napsal další stránku své dlouhé historie. Otázka pro šachové historiky: je v Čechách činný turnaj , který by jej předčil v počet ročníků? Já znám jen žákovské Zaječice a ty budou mít letos pořadové číslo 47. Ale vraťme se do Hostinného. Turnaj se zase velmi povedl, dobrá účast výborných šachistů z širého okolí, přebohatý cenový fond, výborná atmosféra, není divu, když po skončení jsem nejednou zaslechl pochvaly a "příští rok přijedu zase". Propagátor sportu v Hostinném a okolí, pan Šoulavý, by měl radost. Uveďme alespoň dva hlavní organizátory turnaje - pány Jiřího Svobodu a Petra Buchara, na nichž turnaj "stojí a leží", a dále velkou podporu turnaje od města Hostinné, která se projevila i tím, že turnaj již tradičně zahájil starosta města pan Klíma.

Bleskový turnaj na 20 kol s 83 hráči (přesněji jednou hráčkou a 82 hráči), v němž bylo sehráno 820 blicek, samozřejmě vyprodukuje množství zajímavých situací, o pár z nich bych se chtěl se čtenáři podělit. Snad celou závěrečnou třetinu turnaje bylo v čele duo Michal Novotný (Polabiny) a Zdeněk Maršálek (Turnov). Postupně setřásli všechny své pronásledovatele a s bezpečným bodovým náskokem před nimi bojovali jen mezi sebou. Jedno se ovšem neměnilo - Novotný měl před Maršálkem náskok půl bodu, dokonce když Novotný remizoval, půlil i Maršálek. Až turnaj dospěl do posledního kola, v němž Novotný hrál se Záhorbenským a nevypadalo to s ním dobře, Záhorbenský měl převahu dámy proti věži. Novotný jen uhýbal před šachující dámou, Záhorbenský hledal cestu k výhře, nakonec měli oba soupeři jen vteřiny. Pět vteřin před koncem Záhorbenského času zasáhl osud - Záhorbenský se rozmáchl k dalšímu šachu dámou, ta mu vylétla velkým obloukem z ruky a zmizela pod stolem, obklopeným špalírem diváků. Maršálek sice hbitě jinou dámu Záhorbenskému podával, ten však už též zmizel pod stolem za svou pravou dámou. Jak partie skončila, je snad jasné!

Jako rozhodčí jsem si letos dost "zapískal", v paměti mám tři zajímavé případy. Asi nejtěžší bylo rozhodnutí v následující situaci: hráč A má dámu a několik pěšců, hráč B má jen krále. Hráč A šachuje dámou soupeřova krále, ten však v šachu zůstává. Hráč A to neregistruje, nereklamuje nemožný tah a tahem pěšce podruhé šachuje nebohého krále. Hráč B reklamuje nemožnou pozici. Po příchodu k partii vidím, že pozice s dvojitým šachem nemohla vzniknout v souladu s pravidly a po krátkém rozmýšlení vydávám verdikt.

Druhá situace: hráč A má věž na proměnné řadě a pěšce před polem proměny, hráč B má jen krále. Hráč A posune pěšce na pole proměny, zvolá "to je dáma!", zmáčkne hodiny a soupeři spadne praporek. Hráč B reklamuje nemožný tah. Přicházím k partii, tentokrát mi je to jasné rychle.

Třetí případ, naprosto kuriózní. "Velký" hráč udělal během partie dvě krátké rošády! Stalo se to tak: černý měl na začátku prohozenou dámu a krále, ovšem s figurkou dámy hrál jako s králem a figurku krále bral za dámu. S dámou tedy zarošoval nakrátko, bílý mu to akceptoval, po pár tazích však přece jen mě přivolal na objasnění situace. Vidím černou dámu na g7, černého krále na d8, hráči mě ve shodě seznamují s tím, jak pozice vznikla. Protože není reklamace nemožného tahu, vše je "zahrané", ukazuji na figurku dámy a říkám "to je dáma" a pak na figurku krále "to je král - hrajte dál". Vracím se ke stolku rozhodčího, po chvilce mě opět přivolává bílý a tentokrát reklamuje nemožný tah. Černý totiž vyčistil prostor mezi králem na d8 a věží na a8 a pak si udělal krátkou rošádu na dámském křídle ...!

Jiří Bielavský, 13. 4. 2209