Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z Vel. blesk. turnaje 2013

Bielavský Jiří - jeho reportáž -

Tradiční, již 57. ročník Velikonočního bleskového turnaje a Memoriálu Františka Šoulavého v Hostinném, byl současně krajským přeborem pro rok 2013. Úctyhodná tradice nejstaršího pořádaného turnaje v republice (alespoň o jiném není žádná povědomost) opět přilákala hezkou účast 72 účastníků, i když zprávy o počasí a sjízdnosti silnic byly proti, též podivná změna času. Přece jen na bílé Velikonoce nejsme příliš zvyklí.
Organizace tradičně spočinula na bedrech dvou mužů, Jiřího Svobody a Petra Buchara, díky jimž se tradice udržuje.Pěkně ji jim na zahájení turnaje připomenul místostarosta Hostinného Petr Chmelík – směřujte do stovky!
Je hezké, že tento výjimečný turnaj podporuje město i Královéhradecký kraj. Třeba též zmínit místní dům dětí a mládeže, který poskytl technické zázemí a možná si díky tomu i polepší k lepší tiskárně – ta letošní se moc neukázala a hlavně zpočátku bylo kvůli ní nasazování pomalejší, než býváme zvyklí.

A teď k vlastnímu turnaji. Letos se zvlášť vydařil v tom směru, že vůbec nebylo jasné , kdo turnaj vyhraje. Nastupovalo dravé mládí a nakonec se prosadilo, i když na samostaného vítěze hořického Jakuba Šafaříka by si v polovině turnaje asi moc lidí nevsadilo. Mimochodem, organizátoři o zpestření turnaje sazkou na vítěze v dalším ročníku uvažují. Jakub se propracovával do čela postupně, byl velmi cílevědomý a prokázal v bitvě spousty výborných hráčů nejlepší nervy.
Gratulujeme mu k vítězství v turnaji a titulu krajského přeborníka – spojení těchto úspěchů nebývalo zde zvykem.

Na druhém místě v turnaji skončil Daniel Kožúšek (Polabiny) a třetí byl Jiří Gregor z Neratovic. V krajském přeboru si stříbrnou medaili vybojoval Martin Duczynski z Jičína a bronzovou si odvezl Petr Tázlar z Hořic.

Turnaj proběhl po stránce sportovní hladce, rozhodčí Milan Borůvka používal píšťalku jen zřídka. Jediná pro šachisty poučná situace nastala, když hráč postavil pěšce na poslední řadu a ohlásil mat, na to mu “spadl praporek” (hrálo se na digitálkách). Ovšem pěšec na poslední řadě nemůže být a tak nedokončený tah způsobil, že nad matem – nematem vyhrály hodiny.

Tradičně krásné ceny si odvezli všichni a loučili se s přáním setkat se o velikonoční neděli opět za rok.

Turnaj byl jako obvykle natáčen na video, na tomto místě bude odkaz, dostaneme-li ho.